Het keurmerk Green Key Gold

Over van Rossum’s Green Key Gold

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Deze ondernemers doen er alles aan om de druk van de onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Van Rossum cafe, restaurant en Stadshotel dragen met trots het keurmerk Green Key Gold, het hoogste niveau. Zuinig met water, elektriciteit, verwarming, airconditioning klimaatcontrole, duurzaam gecertificeerde leveranciers en gebruik van biologische en/of fair trade producten maken deel uit van de waardering.

De horeca vervult bij uitstek een sociale rol. Daarom werken in onze horeca regelmatig mensen met een (verstandelijke) beperking en in onze moestuin inwoners van Woerden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een gedeelte van de teelt mogen ze houden voor eigen consumptie. Deze maatschappelijk verantwoorde manier van werken en (zelf) voorziening past helemaal bij de filosofie van Van Rossum

Green Key Gold erkent hoogste niveau van duurzaamheid in de horeca

Het voormalige wapenarsenaal in Woerden, een rijksmonument, werd van binnen volledig gestript. Het atrium met glazen dak in het midden van het gebouw is de grootste ingreep geweest. Dit heeft gezorgd dat de donkere legeropslagplaats licht is geworden en maakt de robuuste eikenhouten balken constructie zichtbaar. Daarnaast is bij de bouw veel gebruik gemaakt van geavanceerde technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo gaan alle lichten automatisch uit. Café en Restaurant beneden én hotel boven staan nu volledig met elkaar in verbinding; wie op de tweede etage staat kan bijna op het bord kijken van de restaurantgast beneden. Daarnaast is het pand helemaal duurzaam en wordt alle warmte in het pand hergebruikt.

Eigenaren Ed en Wieteke Breuren zijn trots op het Green Key Gold label, het hoogst haalbare op het gebied van duurzaamheid in de horeca. Ed: “Je maakt in een oud gebouw een nieuwe start. Onze overtuiging is, dat je dat dan direct goed moet doen. Je krijgt maar één keer zo’n kans.’’
Wieteke vult aan: “Wij willen uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend worden. Onze wens om onze eigen boerderij te hebben is uitgekomen. Nu kunnen we aan de slag met moes-en kruidentuinen zodat alle ingrediënten daar vandaan komen. Dan is de cirkel rond.”Het meest duurzame hotel van NL tot in het kleinste kamertje.

Geachte gast,
Genereuze gastvrijheid en duurzaamheid gaan bij mij hand in hand. September 2017 mocht ik de Green Gaia Award in ontvangst nemen: de jury prees mij onder meer voor de inkoop van lokale producten uit het Groene Hart. Ook de verbouwing van een mijn monumentale pand naar een energiezuinig hotel, café en restaurant en de communicatie sprongen er volgens de jury uit. Tot in de details wil ik mijn duurzaamheidsstreven doorvoeren. Daarom koos ik er onlangs voor om wc-papier in te kopen bij ‘The Good Roll’ en u begrijpt het al: goed voor de planeet, maar ook voor u: zeker zo zacht. Zie hoeveel bomen we al  bespaard hebben!

Met gastvrije groet,
Van Rossum