Van Rossum natuurboerderij

Over van Rossum boerderij

Van Rossum heeft een diepgewortelde liefde voor de natuur. Dit zie je al terug in de gerechten die worden bereid met duurzaam geproduceerde streekproducten, ook van zijn eigen puur ecologische boerderij.

Van Rossum verbouwt
in het ommeland van Woerden, op zijn natuurboerderij in de Woerdense Verlaat de mooiste gewassen. Een groot deel van deze gewassen groeit volgens de permacultuur gedachte. Van Rossum gelooft in lokaal, vers en gezond voedsel dat met respect voor de mens en aarde is gegroeid en een permacultuur ondersteunt deze visie. Een kruidenbos, fruitgaard en groentetuin zijn volop in aanleg. De gascogne varkens scharrelen al vredig rond en ook de hollandse blauwhoederkippen zorgen al voor heerlijke scharreleitjes!

De cirkel rond in Van Rossum

De natuur heeft zijn eigen cycli, maar de mensheid was te langzaam met zich aanpassen aan deze cyclus. Het is belangrijk dat we nu stoppen met de lineaire benadering van ‘nemen, maken en weggooien’. Een circulaire benadering gaan hanteren richting alles wat we gebruiken, onze eigen voetafdruk verkleinen. We moeten met elkaar iets achterlaten voor de volgende generatie!

Daarom werkt Van Rossum zoveel mogelijk circulair. Verandering begint tenslotte bij jezelf. Onze boerderij is een grote stap voorwaarts geweest en langzaam groeien we in de richting van een (zoveel mogelijk) circulair bedrijf. Dit doen we samen met veel leerlingen en jonge mensen die in Van Rossum en/of op onze boerderij werken.

De Boerderij met permacultuur en voedselbossen en een kruidentuin. Daarbij hebben we eigen varkens. De ganzen en eenden zijn een belangrijke bron voor ons land. De indische loopeenden halen de slakjes uit de struiken en de ganzen en de andere eenden zorgen voor het kort houden van het gras in onze boomgaard.

Wij gaan van wegwerp naar hergebruik op vier belangrijke punten. Ten eerste gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke en bestaande bronnen. We gebruiken materialen en ingrediënten die zowel met een goed proces als dichtbij geproduceerd zijn. We vinden het belangrijk om duurzame spullen te gebruiken in plaats van wegwerp. En we hergebruiken en recyclen voordat we er ook maar over denken om iets weg te gooien.

We zijn er trots op dat we dit toepassen binnen alle facetten bij Van Rossum. Van Rossum café, restaurant, stadshotel, vergaderhuis & boerderij!

Impressie